ترفندهای کارآفرینی برای شادها و کوشاها

شروع دوباره و برگشت به روال زندگی بعد از بحران

چگونه ریست شویم

روانشناسی محیط کاروقتی بحرانی در زندگیمان رخ می دهد، برای مدتی بیمار می شویم، یا بیماریمان عود می کند، تمام کارهایی که بصورت روتین و مستمر انجام می دادیم بهم می ریزد. زندگی، نظم مورد قبولمان را از دست می دهد و ذهنیتمان به جای رشد، به بقای صِرف، تغییر حالت می دهد. سوال اصلی ذهنمان، از "چگونه پیشرفت کنم" به "چگونه دوام بیاورم" تغییر می کند. گرچه لزوما همیشه اینگونه نیست. اما قابل انتظار و طبیعیست که تا زمان وجود بحران، در این حالت بمانیم. مسئله از جایی شروع می شود که بحران، پایان یافته ولی ما همچنان در حالت "دوام آوردن و بقا یافتن" می مانیم. با تمام وجود سعی میکنیم از آن حالت رهایی یابیم و کلید برق حالت پیشرفت زندگی را زده و مدارِ حرکت به جلو را روشن کنیم. اما کلید برق، کار نمیکند. هر چقدر آن را قطع و وصل کنیم، مدار، وصل نمی شود. اینجاست که حس در تله افتادن پیدا میکنیم. حس باتلاق. حس گیر کردن بین دو دیوار آجری ابدی، حس درجا زدن در کیلومتر سیزده یک تونل تاریک. حس درماندگی. در این مقاله، راهکارهایی برای بیرون آمدن از فاز بقا، برگشتن به زندگی عادی و آماده شدن برای دوباره پیشرفت کردن را ارائه می دهم.

... ادامه متن
 

افراد خیلی حساس و موفقیت شغلی

یک HSP چگونه می تواند در دنیای کسب و کار موفق بماند؟

hsp ها و کارکردن

در دنیای امروز ، عبارت "چقدر حساس هستی" ، ناسزا محسوب می شود. مترادف است با "چقدر ضعیف هستی" "چقدر نازک نارنجی هستی" "چقدر بچه و نابالغی" "چقدر لوس هستی" . گرچه خود این تعبیر کاملا اشتباه است، اما اصطلاح "افراد خیلی حساس Highly Sensitive Person" معنی تخصصی متفاوتی با آن حساسیتی که در فرهنگمان عار است، دارد. افراد خیلی حساس به گروهی از انسانهایی اطلاق می گردد که نسبت به محرک های محیطی، بسیار حساس تر از دیگرانند، مطالب را جزئی تر، عمیقتر (و گاهی پیچیده تر) از دیگران پردازش می کنند، شهودی تر تصمیم می گیرند، دلسوز بوده و همزادپنداری بالایی دارند، وجدانی، وفادار و خلاقند. ترفندهاییست برای موفقیت افراد بسیار حساس در محیط کسب و کار.

... ادامه متن
 

مهارت سخنوری، سخنرانی و بیان

تقویت فن بیان، راهی برای ایجاد شرم و اتلاف وقت افراد متفاوت

مهارت فن بیان

گاهی برخی از مخاطبین مبتلا به بیماری مزمن  یا دوستان نورودایورجنت، سوال می پرسند که " من نمی توانم جلوی دیگران خوب حرف بزنم. چگونه به یک سخنران ماهر تبدیل شوم و فن بیانم قوی شود؟" این سوال از من کمی غیر عادیست. خودم در یکی دوسال اخیر، بیان خوبی ندارم و سخنرانی برایم سخت است. و علاوه بر این، در همه نوشته ها و ویدیوهایم، چه آنهایی که بصورت رسمی اینجا می نویسم، چه خودمانی های شبکه های اجتماعی، همواره مخاطب خود را به خودپذیری دعوت می کنم.

از آنها می پرسم "مشکل کجاست و چرا می خواهی فن بیان خود را قوی کنی؟

... ادامه متن
 

رسالت شغلی، عامل رضایت یا بانی شکست؟

آسیب مفهوم رسالت شغلی بر زندگی و کسب و کار

تنفر از شغل

بارها کار خود را عوض کردید؟ با شوق و ذوق، کار جدیدی راه انداختید یا استخدام شدید اما پس از مدتی آن را رها کردید و بابت تصمیم گیری جدیدتان، توسط دیگران مواخذه شدید؟ انقدر سرزنشتان کردند که حتی از فکر کردن به کار جدید می ترسید و ترجیح می دهید تا ابد در همین شغل خسته کننده و کسالت آوری که دارید مشغول بمانید؟ تبریک می گویم. شما "انسان" هستید. همه اینها طبیعیست و هیچ اشکالی به آن وارد نیست...  اما در این بین افرادی وجود دارند که از وضعیت شما و نقطه ضعفی که دارید، استفاده می کنند تا خواسته یا ناخواسته در پوشش معنویت، برای مدتی، قول شغل ماندگار را بدهند، برای مدت کوتاهی خوشحالتان کنند، و هنگامی که این کار را نیز مانند کارهای قبل رها کردید، برچسب دیگری به کلکسیونی از صفات منفی شما که قبلتر، توسط دیگران نسبت داده شده بود، اضافه کنند. چگونه؟ با مفهومی به نام "رسالت شغلی" !

... ادامه متن
 

لیست نبایدها

موفقیت کاری با نوشتن تو دو لیست برعکس !

لیست نویسی برعکسدر مورد تاثیر نوشتن لیست کارهای مورد نظر بر موفقیت، رسیدن به هدف، تخلیه افکار و نگرانی ها، نظم دادن به ذهن ورضایت درونی می دانیم. به آن می گوییم "لیست کارهایی که باید انجام شوند". اما آیا تا بحال به نوشتن لیست کارهایی که نباید انجام شوند فکر کرده اید؟ این نحوه لیست نویسی، طرفداران زیادی ندارد. چراکه برخی از جریان های فکری، مخالف استفاده از افعال منفی هستند. و اذعان دارند، استفاده از جملات منفی، تاثیر منفی بر انسان می گذارد. بعنوان مثال از دید این افراد، اگر در نظر داشته باشید رژیم غذایی بگیرید، بجای جمله " نباید قند بخورم" بهتر است جمله "باید خرما بخورم" را استفاده کنید. اما این نوع طرز فکر...

... ادامه متن
 

زمستان و کار

چالش کارکردن و پروداکتیو ماندن در سرما و تاریکی

کم کاری زمستان و افسردگی فصلی

نه در کنترل ماست، نه در کنترل سخنران انگیزشی. هیچ کس نمی تواند بدنمان را بر خلاف طبیعتش بشوراند. تشویق و تنبیه فایده ای ندارد. سرعت ما انسانها مانند تمام پستانداران دیگر در زمستان آهسته می شود. ساعت بدنمان تغییر می کند. بیشتر می خوابیم و کمتر فعالیت می کنیم. مهم نیست چقدر خانه هایمان گرم است و خورشید مصنوعی، تا ابد در سقفش نور می تاباند.  حتی تحقیقات بازار نشان دادند که میزان بهره وری کارکنان شرکت ها در زمستان، نسبت به فصول دیگر به شکل چشمگیری افت می کند. و زور مدیران و استراتژی های هویج و چماق نیز، توان مقابله با کندی را ندارد. در دنیای ایده آل، جایی که نفسمان از جای گرم بلند می شود، می توانیم پیشنهاد دهیم به بدنمان احترام بگذاریم و زمستان را استراحت کنیم. اما متاسفانه...

... ادامه متن
 

افراد خلاق و موفقیت در کسب و کار

ترفندهای موفقیت در کسب و کار بعنوان فردی با ذهن خلاق، مبتکر و نوآور
دید خارج از جعبه افراد خلاق افراد خلاق، ایده هایی به مراتب بیشتر و بهتر از استانداردهای مرسوم و متعارف ارائه می کنند. اما اگر این ویژگی خود را بعنوان مزیتی با ارزش نشناسند، و بدنبال همرنگی با جماعت و پیروی از اصول قدیمی باشند، دائما با شکست مواجه می شوند. این مسئله بخصوص برای نوآورانی که در جوانی خود به سر میبرند، رخ می دهد چرا که جوانان مبتکر، هنوز تفاوت سازوکار مغز خود را با دیگران نمی شناسند و قدر مدل تفکر واگرای خود را نمی دانند.
... ادامه متن
 

خلاقیت در محیط کار، موهبت یا نفرین؟

بررسی نقش خلاقیت در موفقیت شغلی یا شکست!

نفرین خلاق بودنخلاقیت از آن دست واژه هاییست که دو معنای متضاد درون خود جای می دهد. گاهی به عنوان تمجید و تشویق و گاهی بعنوان راهی برای نکوهش، تحقیر و دست رد زدن به یک روش حل مسئله خاص استفاده می شود. اگر در دسته افراد خلاق قرار نمی گیرید، جمله بالا برایتان عجیب است و اگر خلاق هستید، بابت خاطرات بدی که برایتان تداعی شد ناراحتید. بله متاسفانه خلاق بودن، یک نفرین است! مگر آنکه  " روش های حل مسئله و تفکر غیر خلاقانه" را هم یاد بگیرید.

... ادامه متن
 

ترفندهای موفقیت کارآفرین منفرد

سولوپرنور بودن - نوعی کارآفرین، قسمت 2

مسیر کارافرینی انفرادی

در این مقاله به ترفندهای دیگری می پردازیم که سبب موفقیت یا در واقع دوام آوردن یک سولوپرنور در دنیای رقابتی کسب و کار می شود. 4- به برنامه داشتن عادت کنید. از آنجایی که وقت یک سولوپرنور کاملا در اختیار خودش و منعطف است، و قرار نیست بابت ساعاتی که کار می کند یا نمی کند به کسی جواب پس بدهد، ممکن است براحتی در تله "بعدا انجام می دهم" بیفتد. او بخوبی می داند که قرار است چه کارهایی را انجام دهد تا به موفقیت مد نظر خود برسد، اما عجله ای در انجام آن نمی بیند و نتیجتا ممکن است کارهایش را به تعویق بیندازد یا برای آنها برنامه ریزی نکند. اما درواقع یکی از ویژگی های موفق شدن در وادی کارافرینی انفرادی، "خود نظم دهی" است.

... ادامه متن
 

سولوپرنور بودن ( نوعی کارآفرین)

سولوپرنور کیست و چگونه می تواند موفق شود - قسمت اول

مدیریت کسب و کار کوچک

سولوپرنر شبیه واژه انتراپرنور ( به معنی کارآفرین) است. پس یعنی یک نوع کارافرین ولی از نوع سولو . یعنی انفرادی. یعنی کارآفرینی که کسب و کارش را با هدف تک نفره بودن و تک نفره ماندن مدیریت می کند. پس در واقع تفاوت سولوپرنور با کارافرین، در تعداد کارمندانش است. یک کارافرین می تواند تعداد انگشت شماری کارمند داشته باشد (یا برنامه آن را داشته باشد) یا اینکه افراد بسیار زیادی را در کسب و کار خود مشغول به کار کند. اما سولوپرنور می خواهد تمام بیزینس خود را، خودش ایجاد، اجرا و مدیریت کند .

... ادامه متن
 
استفاده از مطالب "با ذکر منبع و لینک دهی به این سایت" مجاز است. (درغیر اینصورت غیرقانونی و جرم محسوب می شود)