مدیریت کسب و کار کوچک با وجود ام اس

کارآفرینی با وجود هیولای مولتیپل اسکلروزیس

مدیریت کسب و کار با وجود ام اس

 

سفر کارآفرینی معمولا با سخت کوشی، پشتکار، صبر، دستاوردهای پی در پی، مدیریت ریسک، ابهام، مواجهه با ترس ها و چالش ها تعریف می شود. این مسائل بخودی خود پیچیده هستند، چه برسد به اینکه، بیماری ام اس نیز به آن اضافه شود. با توجه به تاثیری که این بیماری بر سیستم عصبی دارد، علاوه برعلائم فیزیکی، علائم شناختی و روانی نیز به بیمار تحمیل می شود. اگر از خوانندگان قدیمی شاداکوشا باشید، با علائم شناختی آشنایید. فرایند های شناختی مغز در بسیاری از بیماری هایی که بر سیستم عصبی تاثیر می گذارند (بیماری های خود ایمنی، آسیب های مغزی و صرع ...) بدلیل خود بیماری یا داروهای کنترل کننده بیماری، دچار نابسامانی یا کندی می شوند. این فرایند ها عبارتند از تصمیم گیری، دقت کردن، حفظ توجه، به یاد سپاری، بازآوری سریع خاطرات، حل مسئله سریع و.. نتیجتا انجام مسائل پیچیده ی کارآفرینی و مدیریت کسب و کار برای افرادی که به این بیماری ها دچار هستند، با چالشی ویژه همراه می شود. اما خوشبختانه این علائم با شناخت دوباره از خود، و تغییر سبک زندگی طبق آن، قابل مدیریت است و نمی تواند مانع پیشرفت یک کارآفرین مصمم گردد.

هنگامی که کوچینگ افراد مبتلا به بیماری های مزمن را شروع کردم، بیماری خاصی را مد نظر نداشتم. و برای مشاوره چالش های مشترک اغلب آن بیماری ها آماده بودم. اما به مرور متوجه شدم درصد بیشتری از دوستانی که افتخار همراهی می دهند، به ام اس مبتلا هستند (پس از آن، افراد مبتلا به صرع، کولیت اولسروز، آرتریت روماتوئید، بیشترین تعداد و فراوانی را دارند و بعد از این سه گروه، بیماری های دیگر) . بنابراین بهتر دیدم که به چالش های این دوستان بطور مشخص تری بپردازم. این مقاله با الهام از سایت mslifecoach نوشته شده است. در این قسمت، مهمترین چالش هایی که مدیران کسب و کاری که به ام اس مبتلا هستند با آن مواجهند را بررسی می کنیم:

بیماری ام اس و کارآفرینی

 

1-ایجاد تعادل بین سلامت، خانواده و کسب وکار

مقالات زیادی به راههای ایجاد تعادل میان خانواده و کار پرداخته اند. اما زمانیکه بیماری نیز پای خود را به زندگی باز کند، بازی دو بعدی حفظ تعادل، سه بعدی می شود و ساخت ذهنیتی جدید را می طلبد. تعادل ایجاد کردن پایدار میان سلامت، تعهدات مربوط به خانواده و مسئولیت های بیزینس، از مهمترین چالش هاییست که این دوستان با آن دست و پنجه نرم می کنند. غیر قابل پیش بینی بودن خستگی ها، درد و کلافگی، امکان تعهد به برنامه ها و روتین های مختلف روزانه را نمی دهد. بدین منظور باید از مدیریت زمان استراتژیک استفاده کنند:

1- اولویت بندی کارها،

2- انجام یکجا و دسته ای کارهای مشابه با هم،

3- هدفگذاری واقع گرایانه،

4- اختصاص ساعاتی مشخص اما کوتاه از روز برای کار

برای هر یک از این تکنیک ها، قبلا مقالاتی با جزئیات تقدیم حضور کرده ام.

 

2- ارتباطات، نتورکینگ.

ارتباط و تعامل موثر، برای هر کسب و کاری ضروریست. اما دوستان مبتلا به ام اس، با مسایلی چون مشکلات حرکتی، بینایی مخدوش، مثانه غیرقابل کنترل، مسایل مربوط به تکلم و مه مغزی روبرو هستند که نتورکینگ را برای آنها کاملا محدود می کند.بهترین و راحتترین راه حل، استفاده از تکنولوژی است. یکی از دلایلی که باید از به دنیا آمدنمان در عصر آی تی خوشحال باشیم! ابزارهای ارتباطی بصری، اتوماتیک کردن فرایندهای بیزینس (مانند پاسخدهی اتوماتیک به سوالهای متداول مشتریان، ربات پشتیبانی، فرآیند فروش کاملا آنلاین و اتوماتیک24 ساعته...) ، همکاری با دستیار مجازی (استخدام افرادی بعنوان همکار یا منشی یا دستیار که بصورت دورکاری خدمات می دهند)، استفاده از هوش مصنوعی، به شدت بار سنگین کار را کم می کند. اگر تابحال با تکنولوژی میانه خوبی نداشتید یا صرفا به شبکه های اجتماعی بسنده کردید، احتمالا دوره آموزشی راه اندازی و مدیریت کسب و کار الکترونیک برایتان مفید باشد. نگاهی به کلیات و سرفصل های آن بیندازید.

ممکن است دوستانی که با چالش ام اس مواجه هستند از کمک گرفتن فراری باشند. گاهی حتی به استخدام همکار یا کارمند نیز تمایلی ندارند، می خواهند تا جای ممکن همه کارها را خودشان انجام دهند. تکرار افرمیشن (جملات تاکیدی) می تواند در تغییر این ذهنیت کمک کند تا به پذیرش برسند و راحتتر کارها را برون سپاری کرده، به کارمندان و همکاران بسپارند یا از دوست و فامیل کمک بگیرند. مثلا تکرار روزانه این عبارت: "عیبی ندارد اگر کل کار را خودم انجام ندهم" . ( جملات تاکیدی بیشتر )

 

ذخیره کردن انرژی

خستگی مزمن و مه مغزی ای که همراه با ام اس ایجاد می شود، انرژی صاحب کسبو کار را می دزدد. نمی تواند به موقع پروژه ها و کارهایش را به اتمام برساند، نمی تواند براحتی تصمیمی قاطع بگیرد و با اعتماد به نفس، امور روزانه اش را اجرا کند. راه حلآن افزایش انعطاف پذیری، خلاقیت و تفکر خارج از چهارچوب است.

این دوستان باید چرخه انرژی و سیکل پروداکتیویتی خود را در طی روز بشناسند و بجای سختتر کارکردن، هوشمندانه کار کنند. استفاده از تکنیک های مدیریت زمان با بیماری مزمن می تواند به صاحبان کسب و کار کمک کند تا خروجی را بیشتر کنند. نکته مهم اینست که باید به خودشان یادآوری کنند که ددلاین گذاشتن برای پروژه هایشان خطرناک است. خود را محدود به زمان خاصی برای رسیدن به هدف خاصی نکنند. در اینصورت می توانند با خود بگویند "اگر امروز نمی توانم فردا انجام می دهم" این خودگویی، به مرور از فشار کار کم می کند و حس کنترل و تعهد را برای مدیر کسب و کار افزایش می دهد. (خودگویی های کارآفرینی دیگر)

خستگی در مولتیپل اسکلروز

3- محدودیت ادراک شده

برخی از نواقص و محدودیت های ما از دید دیگران پنهان است و فقط خودمان از آن با خبریم. اما برخی دیگر، نه تنها از دید دیگران پنهان است، بلکه واقعیت نیز ندارد. و صرفا در ذهن ما به اشتباه شکل گرفته و خطای شناختی محسوب می شود. شاید یک نقص کوچک و طبیعی را بزرگ کرده و به تمام قسمت های زندگی تعمیم دادیم. بعنوان مثال اگر کارآفرین مبتلا به ام اس، هر از گاهی، به دلایلی چون عود بیماری نتواند به برنامه ی روزانه ی ورزشی خود پایبند بماند، ممکن است تصور کند به هیچ کاری از جمله فروش، تولید، مذاکره و مدیریت نیز نمی تواند متعهد بماند.

راه حل این موضوع پرورش تاب آوری. خودیاری. کمک گرفتن از روانشناس و مشورت با کوچ و مشاور است. تمارین خاص خود را دارد کمی زمان می برد اما قابل رفع است. 

 

4- استرس و بی نظمی هیجانی

یکی از دوستان در جلسه کوچینگ، مطلب جالب توجهی را تصویر سازی کرد:" وقتی درمورد انواع و اقسام ناراحتی های روانی می خواندم، متوجه شدم، برای تشخیص هر کدام، باید لیستی از علائم وجود داشته باشد. مثلا برای تشخیص افسردگی، فرد باید چند علامت از این لیست را داشته باشد. اشتها یا وزنش کم یا زیاد شود، خوابش بهم بخورد زیاد بخوابد یا کم بخوابد، خسته و کم انرژی باشد، تمرکزش مختل باشد، حس کند کم ارزش است، احساس گناه و شرم و ناامیدی کند، به مرگ فکر کند، حرکاتش کند شود و... وقتی این علائم مشاهده شود، رواشناس و روانپزشک با انواع و اقسام رویکردها و داروها سعی می کنند این غول حجیم را مینیاتوری کنند. اما وقتی بیماری مزمن جسمانی داری، خود افسردگی در کاملترین شکلش، صرفا بعنوان یکی از علائم کوچک در لیست بلندبالایی از انواع و اقسام علائم جسمانی و روانی بیماری ات قرار می گیرد. و آنقدر کم اهمیت محسوب می شود که پزشکان حتی در مورد آن سوالی نیز نمی پرسند..."   گرچه همه افراد مبتلا به بیماری، چنین وضعیتی ندارند، و صحبت های دوستمان مسلما جنبه علمی یا آموزشی ندارد و صرفا به عنوان درددل است، اما تا حد زیادی درست است. بخصوص در بین افرادی که بیماری های نورولوژیک دارند. همچون ام اس.

استرس و ام اس

این مسئله با تمرینات ذهن آگاهی،  ورزش مرتب در حد توانایی و انرژی فرد، تمرینات تنفسی، فعالیت های سرگرم کننده و شوق آور، افزایش خودآگاهی و کاهش ایده آل گرایی، یافتن فضای حمایتی برای نیازها و تنش ها برای به اشتراک گذاری احساس و افکار خود با اعضای خانواده و همکاران، کاهش می یابد. (فضای حمایتی شاداکوشا را دنبال می کنی؟ @shadakousha را در شبکه اجتماعی سرچ کن)

 

مسلما این چالش ها، تنها دغدغه ی دوستان مبتلا به ام اس نیستند. اما در بین اغلب آنها مشترک است و پرداختن به آن، بسیاری از زیرشاخه های متفرقه رنج هایشان را نیز پوشش می دهد. یادمان باشد، ساده انگاری، کلی نگری و کم دانی راجع به بیماری و بیمار شدن باعث قضاوت های آزاردهنده ی زیادی می شود که حتی به حوزه مدیریت و کارآفرینی نیز ریشه دوانده است. هیچ شواهد علمی و متقاعد کننده ای در مورد علت بیماری بر اساس تیپ شخصیتی افراد مبتلا وجود ندارد. گاها ارتباط بین برخی از تیپ های شخصیتی و بیماری اثبات شده است. اما ارتباط با دلیل و علت متفاوت است. بعنوان مثال ممکن است در مطالعه ای، ارتباطی معنادار میان تیپ شخصیتی آ و بیماری کرونر قلب بدست آمده باشد. این به این معناست که اغلب افرادی که چنین بیماری قلبی داشته اند، برون‌گرا، جاه‌طلب، عجول، مضطرب، فعال و نگران مدیریت زمان هستند. اما این یافته به این معنی نیست که چنین صفاتی علت بیماری قلبی است. صرفا بین آنها ارتباط وجود دارد. انسان ها موجودات بسیار بسیار پیچیده ای هستند که هرگز نمی توان دلیل رفتارها، افکار، احساسات و اختلالاتشان را از یک بعد دید. نه بعد روانی، نه بعد زیستی (ارثی، ژنتیک، آسیبهای جسمانی...) و نه بعد اجتماعی (وضعیت اقتصادی، سیاسی، خانواده و همکاران و ...)، هیچ یک نمی توانند انسان را توجیه کنند. بنابراین بهتر است سعی کنیم در مورد علت بیماری ها و مسائل مربوط به کار و کسب، خود یا کسی را قضاوت نکنیم و بر این سوال متمرکز بمانیم :

با همین وضعیت چه می شود کرد؟

 

ممنونم از حضورتان در این صفحه.

ممنونم که وقت گذاشتید.

در مقالات بعدی به ترفندهای دیگری برای موفقیت در کار با وجود ام اس خواهم پرداخت.

 

دریافت وقت و پرداخت حق مشاوره

استفاده از مطالب "با ذکر منبع و لینک دهی به این سایت" مجاز است. (درغیر اینصورت غیرقانونی و جرم محسوب می شود)

توضیحات

مهدیه
View User Profile for مهدیه
شنبه 12 اسفند 1402, 15:00:05

به امید اینکه هیچکسی بخاطر بیماری مزمن در روند بیزینس خود دچار ناامیدی و یاس نشود

شنبه 12 اسفند 1402, 17:20:58

چه آرزوی خوبی عزیزم. خیلیا سرسری میگن به امید شفای همه بیماران... ممنون که واقعیت دنیا رو انکار نکردی. بیماری پیش میاد. مهم اینه که بتونیم زندگیمونو (کار، روابط، روان،...) با وجود چالش های بیماری بدرستی مدیریت کنیم

حمیده
View User Profile for حمیده
شنبه 15 ارديبهشت 1403, 08:33:52

شادا خانم نتیجه آخری که نوشتی منو توصیف می کرد. من در واحد فروش یه شرکت درست حسابی و با حقوق خوب کار می کردم و از کارم لذت می بردم . بعد از اینکه ام اس گرفتم با اینکه خیلی سریع کنترل شد، خانوادم دیگه بهم اجازه ندادن برم سر کار. یعنی شد بهونشون. گفتن حتما بخاطر استرست بوده، کارت به دردت نمیخوره. شخصیتت به کارت نمیخوره. اگه نمیخوره پس چرا هم موفق بودم و هم انقدر لذت می بردم. چه ربطی داره اصلا. ولی نمی فهمن. نزاشتن برم دیگه... خونه نشین شدم. این از همه بدتره