انتخاب عنوان شغلی فریلنسر و سولوپرنور
افراد زیادی هستند که خواسته یا ناخواسته، ترجیح می دهند یا مجبور می شوند، به شکلی مستقل، از خانه و طبق شرایط و نیازهای خودشان به کسب مشغول شوند، شغل کارمندی خود را رها کنند و به طور کل، استانداردهای متعارف کاری را دور بزنند. وضعیت کار این دوستان، شبیه افراد آزاد کار (فریلنسر) و یا افرادیست که به آنها کارآفرین منفرد یا سولوپرنور گفته می شود. این افراد معمولا نسبت به شرایط، موانع و چالش هایی که دارند، موفق محسوب می شوند و از کار خود راضی هستند. اما اغلب آنها نمی دانند، چه عنوانی برای شغل خود در نظر بگیرند.
وقتی استخدام جایی هستی می توانی خودت را با عناوین مختلف، اعم از کلی و مبهم تا تخصصی و جزئی، معرفی کنی. مثلا کارمند یک شرکت بازرگانی هستم. مدیر دفتر یک شرکت حقوقی هستم. مسئول بایگانی دانشگاه هستم. بازاریاب دیجیتالی هستم. طراح سایتم. برنامه نویسی می کنم. مدرس هستم. مهندس عمران هستم. پیمانکارم. دفترخانه دارم. املاک دارم. نقاش هستم... اما وقتی کسبوکار خودت را داری یا آزادکاری می کنی، این تعاریف و عناوین، کافی و درست نیستند.
چرا اهمیت دارد؟ چه فرقی می کند چه کسی بداند دقیقا چه کاری انجام می دهم.

دلایل مختلفی می تواند وجود داشته باشد که بخواهید برای شغل خود، عنوانی مناسب پیدا کنید:
1- امکان جذب مشتری جدید.
حتی وقتی عنوان شغلی خود را در محفلی صمیمانه یا رسمی ولی غیرکاری، به کسی بیان می کنید، این احتمال وجود دارد که آن فرد، به دلیل ارتباطی که با شما ایجاد می کند، به مشتری جدیدتان تبدیل شود یا کسی را بشناسد که به خدماتی که شما ارائه می دهید نیاز دارد. پس هر بار که با کسی برخورد می کنید، با اشاره به عنوان شغلی خود، می توانید از یک فرصت بازاریابی مناسب استفاده کرده باشید.
2- ساخت رزومه ای هدفمند برای آینده.
با توجه به بی ثباتی زندگی، نمی توانیم آینده کاری خود را پیش بینی کنیم. ممکن است سالها بعد در نظر داشته باشیم، کسب و کار خود را بسط دهیم و در اینصورت اگر عنوان شغلی خود را بسیار محدود و تخصصی انتخاب کرده باشیم، فقط و فقط محدود به نام همان تخصص می مانیم. یا ممکن است بعد از چندی، فرصت طلایی همکاری را از یک شرکت معتبر مشاهده کنیم، که به مهارتها، توانایی های و تجربیاتمان می خورد، اما عنوان شغلی حال حاضرمان، این سابقه و تجربه را نشان نمی دهد. مثلا شما نقاش پرتره هستید و عنوان شغلی خود را نیز "نقاش پرتره" انتخاب کردید. اما از آنجایی که کسب و کار شخصی خودتان را می گردانید، تمام کارهای بازاریابی، مدیریتی، مالی، مذاکره و ارتباط با مشتری را نیز خودتان انجام می دهید. حتی مجبور می شوید در بازاریابی دیجیتال نیز خبره شوید و تمام ترفندها و دانش مربوط به آن را فراگیرید، اجرا کنید و موفق باشید. چندی بعد با آگهی استخدام شرکتی رویایی مواجه می شوید که بدنبال نیروی متخصص دیجیتال مارکتینگ در عرصه هنر می گردد. شما برای این شغل مناسبید و اقدام می کنید، اما عنوان رزومه شما در لینکدین، توضیحاتتان در بیوی اینستاگرام، فیس بوک یا سایتتان، سوابق بیمه ای و کارت ویزیتتان، برای سالها شما را بعنوان "نقاش پرتره" خالی معرفی کرده است. بنابر این نسبت به افراد دیگری که عنوان شغلشان دیجیتال مارکتینگ است، شانس کمتری در پذیرش اولیه شغل خواهید داشت.
3- وجهه اجتماعی
این موضوع برای همه صادق نیست اما افراد زیادی هستند که تمایل دارند از نظر اجتماعی، مقام و منسبی در خور یا بالاتر از اطرافیان خود داشته باشند. با انتخاب عنوان شغلی مناسب می توانند به شغلشان ارزش بیشتری دهند و این حس را در دیگران ایجاد کنند. بعنوان مثال عنوان شغلی "کلفت" با "سرایدار" با "نیروی خدمات و نظافت" بار ارزشی متفاوتی دارد.

4- احساس اعتبار، اصالت و یکپارچگی درونی
نمی توان همه چیز را به ارتباطمان با دیگران ربط داد. انتخاب عنوان مناسب، به شکلی که کاملا برازنده کارهایی که انجام می دهیم باشد، برای شخص خودمان نیز سودمند خواهد بود. عنوان شغلمان، مدام جلوی نظرمان است، برجسته است و تمرکز اصلی و ذهنیت ما را شکل می دهد. اگر بگویم "مدیر کسب و کار" هستم، بیشتر اواقات ذهنم بر روی امور مدیریتی متمرکز می شود. اگر بگویم "نقاش پرتره" هستم، ذهنم بر روی نقاشی و هنر متمرکز است.
با در نظر گرفتن موراد بالا، برای انتخاب راحتتر عنوان شغلی این دو نکته را در نظر داشته باشید:
- از عناوین مرتبط با صنعت و صنفتان استفاده کنید.
گاها جوانتر ها و افراد خلاق تمایل دارند، جهت برجسته و بارز شدن میان رقبای خود، از عناوین شغلی جدید و به قولی "من درآوردی" استفاده کنند. مثلا اگر "برگزارکننده مراسم عروسی" هستند، خود را بعنوان "خاطره ساز زندگی شما" معرفی می کنند. اگر "مشاور مالی" هستند، خود را "معجزه گر ثروت" معرفی می کنند و... این کار به آنها کمک نمی کند و مشتریان احتمالی را گیج می کند. مشتری به دنبال یک مشاور مالی است، آیا فرد معجزه گر ثروت قرار است با استفاده از قانون جذب، پول او را دو برابر کند؟ یا دعا و جادو به او یاد می دهد؟
- عنوان شغلی شما، برای گروه مخاطبان (مشتریان بالقوه) جذاب باشد.
اگر بیشتر مشتریان شما، شرکت های بسیار فعال در زمینه تکنولوژی فناوری اطلاعات هستند، بجای "طراح سایت"، که یک عنوان بسیار کلی و مبهم است، تخصص دقیق خود مثلا "طراح واسط کاربری"، "برنامه نویس فرانت اند"، "کوئری نویس پایگاه داده..." را بیان کنید. بر عکس، اگر مشتریان شما، عموم مردم بوده و با اصطلاحات تخصصی رشته شما آشنا نیستند، بهیچ وجه از عبارات تخصصی در عنوان استفاده نکنید.

در نهایت یادتان باشد، عنوان کاری شما می تواند به مرور و بعد از کسب تجربه بیشتر، تغییر کند. شما در ابتدای کارتان به عنوان صاحب بیزینسی که نقاشی پرتره می کشد، ممکن است اعتماد به نفس عنوان شغلی "مدیر کسب و کار" یا "کارآفرین" را نداشته باشید. بنابراین از همان "نقاش پرتره" استفاده کنید اما بعدها که در نقش خود، جا افتادید، آن را تغییر دهید. درست است که عنوان کاری، می تواند در موفقیت ما نقش داشته باشد، اما نباید به قیمت به تعویق انداختن انجام خود کار تمام شود.
شاد و کوشا باشید، روز خوش
پیشنهاد تعطیلات :
یادگیری دوره "راه اندازی و مدیریت کسب و کار آنلاین، برای عموم"