افراد خیلی حساس و موفقیت شغلی
در دنیای امروز ، عبارت "چقدر حساس هستی" ، ناسزا محسوب می شود. مترادف است با "چقدر ضعیف هستی" "چقدر نازک نارنجی هستی" "چقدر بچه و نابالغی" "چقدر لوس هستی" . گرچه خود این تعبیر کاملا اشتباه است، اما اصطلاح "افراد خیلی حساس Highly Sensitive Person" معنی تخصصی متفاوتی با آن حساسیتی که در فرهنگمان عار است، دارد.
افراد خیلی حساس به گروهی از انسانهایی اطلاق می گردد که نسبت به محرک های محیطی، بسیار حساس تر از دیگرانند، مطالب را جزئی تر، عمیقتر (و گاهی پیچیده تر) از دیگران پردازش می کنند، شهودی تر تصمیم می گیرند، دلسوز بوده و همزادپنداری بالایی دارند، وجدانی، وفادار و خلاقند. در این مقاله به تعریف ویژگی های شخصیتی این افراد نمی پردازم. چرا که منابع مناسبی برای آن وجود دارد و خارج از تخصص وبسایت شادا کوشاست. (به کتابها و مقالات "الین آرون" مراجعه کنید.) اما آنچه در این مقاله خواهید خواند، ترفندهاییست برای موفقیت کاری افراد بسیار حساس در محیط کسب و کار.

بنابراین اگر با توجه به تعاریف دکتر آرون، احساس می کنید در این دسته قرار میگیرید، از شما دعوت می کنم این ترفندها را مطالعه فرمایید.
1- بین خرده کارهایتان، استراحت های کوتاه اما عمیق فکری، احساسی و ذهنی داشته باشید.
کار کردن یک فرد حساس، انرژی ذهنی بالایی می طلبد. چرا که این افراد، نمی توانند به مسایل، دید سطحی و گذرا داشته باشند. موضوع کار خود را کاملا جدی می گیرند، به شدت به جزییات توجه می کنند، از تمام زوایا آن را بررسی می کنند و بعد در مورد آن تصمیم میگیرند، نظر می دهند یا اقدام میکنند. این مسئله باعث می شود حتی چالش های ساده روزانه نیز مانند یک مسابقه بزرگ شطرنج، انرژی ذهنی زیادی از آنها بگیرد. البته لازم به ذکر است، این خصلت، ارتباطی با اختلال های روان، مانند وسواس فکری ندارد. صرفا مدل سیم پیچی مغز افراد hsp است. مدل تفکر و احساسشان، نه تنها باعث اذیت خودشان یا دیگران نمی شود، بلکه معمولا به ارائه بهترین و ریشه ای ترین راه حل ها منجر می گردد، این افراد می توانند الهام بخش دیگران باشند و در مقام رهبری نیز عالی عمل کنند.
اما بدلیل این فرایند فکری عمیق، زود به زود مغلوب خستگی های شدید می شوند. خودشان نمی دانند که چرا خسته هستند. مثلا فقط یکساعت از شروع کار آنها گذشته، اما دیگر توان کار کردن ندارند. فکرشان به دیوار سفید می خورد و پیش نمی رود. قهوه می خواهند ولی با کافئین رابطه خوبی ندارند، تفریح می خواهند اما وجدان کاریشان اجازه توقف بین کار نمی دهد، موزیک می خواهند اما مغزشان توانایی پردازش بوم بوم موزیک را ندارد، سکوت می خواهند اما محیط کاری، صدای همکاران، مشتریان، بوق ماشین، نورهای براق چراغ های سقف، تق تق ساختمان سازی و غیره، نمی گذارند تعادل درونشان بازگردد. و... سقوط می کنند.
تمام این اتفاقات فقط و فقط برای فرد حساسی میفتد، که نداند جزو دسته افراد بسیار حساس قرار دارد. ممکن است بسرعت سلامت روان خود را از دست دهد و احساس کند بی کفایت است، برای این دنیا ساخته نشده است، با استانداردها تفاوت دارد، ناتوان است، شاید لوس و نازپرورده است و...
اما کافیست خود را بشناسد و کتاب راهنمای خودش را طبق نظر کارشناسان و تجربیات افراد مشابه، بنویسد.
فرد بسیار حساس، بعد از هر بازه کوتاه کار فکری، باید به خودش استراحت عمیق ذهنی دهد. هر کس سطح پایه ی توانایی فکری متفاوتی دارد. بنابراین شما بعنوان یک فرد hsp، بعد از توجه کردن به نحوه فعالیت فکریتان در طی چند روز، می توانید متوجه این زمان پایه شوید. معمولا بعد از چند دقیقه کار فکری خسته می شوید؟ بیست دقیقه؟ نیم ساعت؟ یکساعت؟ شناسایی این موضوع کمک بزرگی به برنامه ریزی موفقیت کاری و پروداکتیو بودنتان خواهد کرد.
بعد از هر بلوک کار فکری، چند کار ممنوع، و چند کار آزاد است.
ممنوعه ها: اسکرول کردن شبکه های اجتماعی (محرک های دیداری و اطلاعات اضافی که منجر به سرریز بیشتر می شود) ، تلویزیون، رادیو، موزیک، تلفن با دوست و آشنا، صحبت با همکار، کتاب درسی خواندن، سیگار، قهوه.
آزادها: رفتن به یک جای ساکت (حتی اگر تنها جای ساکت ساختمان، دستشویی باشد)، کمی قدم زدن در اطراف اتاق کار، نشستن و نگاه کردن مردم (پشت پنجره یا کوچه)، خیره شدن به سقف یا آسمان یا هرجا بدون هیچ موزیک خاصی، نوشتن متن کوتاهی از شرح حال حاضرتان در موبایل یا دفتر، آب دادن گل های ساختمان، نوشیدن جرعه جرعه آب، کش و قوس دادن بدن بدون نظم یا شکل خاص، بازی با قلم و مداد و نقاشی های بی هدف کشیدن.

بعد از چند دقیقه انجام یکی از فعالیت های بالا (که در واقع انجام ندادن محسوب می شود)، می توانید دوباره شارژ شده و به کارتان به شکلی عمیق و با جزئیات ادامه دهید.
2- بعد از کارتان استراحت عمیق داشته باشید
Hspها از آن دسته افراد نیستند که بلافاصله بعد از اتمام زمان کاری، مشغول به پذیرایی از دیگران شوند، شام درست کنند، خرید روند، ورزش کنند و بعد به استراحت بپردازند. خیر. یک hsp برای خوشحال ماندن و حفظ سلامت روانش، نیاز به تخلیه فکری زمان بر دارد.

بعنوان یک hsp، بعد از اتمام روز کاری خود، حداقل نیم ساعت را استراحت عمیق کنید. حمام، رسیدگی به پوست در آرامش، نوشیدن نوشیدنی مورد علاقه، مدیتیشن، رسیدگی و تیک زدن لیست کارهای آن روز، نوشتن لیست کارهای آینده و از همه مهمتر و ضروری تر، نوشتن ژورنالینگ. 1- امروز چه کارهایی انجام دادم که خوشحالم کرد؟ 2- امروز در مورد خودم و کارم چه درسهایی گرفتم؟ 3- چه کارهایی می توانم برای بهبود سلامتم و کارم انجام دهم؟ به سوالاتی ازین دست فکر کنید، پاسخ دهید و بنویسید...
بعد از انجام این کارها می توانید براحتی طراوت لازم را برای ادامه روزتان پیدا کنید.
3- تکلیف خود را در مورد نظرات، بازخوردها و نقدهای دیگران مشخص کنید.
از آنجا که افراد hsp هرگز بدون فکر و بررسی قبلی، در مورد کسی و کاری نظر نمی دهند و نقد نمی کنند، تصور می کنند دیگران نیز برای هر نقد و نظری که ارائه می دهند، تلاش مذبور را داشته اند. بنابراین نقدها را خیلی جدی تر از آنچه لازم است می گیرند. در دنیایی که بواسطه شبکه های اجتماعی و اینترنت، همگی در معرض نقد کارشناس و غیر کارشناس، دوست و دشمن، رهبران الهامبخش و ترول های اینترنتی هستیم، این ویژگی، بقای فرد hsp در محیط کسب و کاررا به خطر می اندازد.
Hsp ها باید بین کار و هویت خود مرز قائل شوند. باید بدانند نقد کارشان، به معنای نقد شخصیتشان نیست. ثانیا، باید یاد بگیرند هر نقد و نظری، با منظور خاصی نیست. بیشتر افراد یادشان نمی ماند از چه کسی نقد کردند و چرا نقد کردند. گاهی خیلی بی ربط، صرفا برای برون ریزی خشمی که از جای دیگر دارند، نقدی غیرمنصفانه و بی پایه پرت می کنند و می روند.
دراینجا باید به افراد hsp یاداور شد که برای اینکه بدانند نقدی که می گیرند، قابل اعتنا و اعتماد یا بی اساس است، باید به حس خودشان اعتماد کنند. یک hsp با مدل تفکری همه جانب بین، می تواند فرق بین انواع نقد را بفهمد. اگر احساس کرد، نقدی کاراست، استفاده کند و اگر احساس کرد بیهودست آن را از ذهن خود پاک کند.
اما در نهایت اگر نتوانست با نقد و نظر دیگران کنار بیاید، هیچ ایرادی بر آن وارد نیست. می تواند حساسیت بالای خودش را قبول کند، هر وقت نقد شد، بجای سانسور و انکار افکارش، برای مدتی ولو کوتاه، درد آن را بچشد، در مورد آن فکر کند، آن را ارزیابی کند، در موردش بنویسد و سپس بنا بر نتیجه ای که میگیرد، یا اقدامی انجام دهد (بهبود خود و کارش، پاسخ به نقد، مباحثه..) یا موضوع را رها کند. گاهی افراد توصیه می کنند، برای داشتن پوستی کلفت در مقابل نقد و نظرات منفی دیگران، باید با انواع نقدهای منفی مواجه شوید تا ترستان از آن بریزد. این روش مواجهه سازی برای اختلالات اضطرابی تاثیرگذار است اما ارتباطی به hsp ها ندارد. تجربه بیشتر و در معرض قرار گرفتن، نوع مغز این افراد را تغییر نخواهد داد.

4- پاسخ ها و رفتارهای از قبل آماده شده داشته باشید
همانطور که ذکر شد، hspها عمیق فکر می کنند. و این تعمق، باعث تعویق پاسخدهی می شود. hspها نمی توانند و نمی خواهند راه حل ها و جوابهایی سریع ارائه دهند. می خواهند اول، بطور کامل، همه جوانب را بررسی کنند، زیر و بم مسائل را نگاه کنند و بعد بهترین پاسخ را بیابند. بنابراین نمی توانیم از یک hsp انتظار داشته باشیم، که در جلسات تیمی، همان لحظه که مسئله مطرح می شود جوابی بپراند. نمی توانیم از او انتظار داشته باشیم که در پاسخ به بحثی چالشی، یک مکالمه ی سریع و روان ارائه دهد. یک hsp حتی نمی تواند کل کل کند.
بنا براین بعنوان یک hsp برای جلوگیری از غافلگیر شدن، بهتر است از قبل راجع به جلسه پیش روی خود، چالش های احتمالی کلامی، و سوالات متداول فکر کنید و کلیاتی از آنچه نیاز به ارائه هست را در نظر بگیرید. توجه داشته باشید، بهیچ عنوان نیاز نیست، جزییات هر مکالمه ای را از قبل بدانید. کافیست حدود کلی جوابهایتان را آماده کنید. مثلا مشتریهایتان معمولا چه سوالاتی خواهند پرسید که کمی چالشی است و توقفی طولانی در مکالمه شما ایجاد می کند. آنها را پیش بینی کنید و کلیات جواب هایتان را بنویسید. هم تیم ها و همکاران شما در جلسه ای که عنوان مشخصی دارد، احتمالا با چه چالشهایی روبرو می شوند. در مورد راه حلهایتان فکر کنید...
اما در نهایت برای هر شرایط غیرقابل پیش بینی می توانید جملاتی از قبل آماده داشته باشید تا به مخاطب بگویید نیاز به زمان بیشتری دارید. جملاتی جهت خرید وقت، برای تفکر بیشتر. مثلا "باید بیشتر به این موضوع فکر کنم، نمیخواهم جوابی سطحی داده باشم. اجازه دهید آن را بررسی کنم و جواب دهم. کمی صبر کنید، نتیجه را خدمتتان اعلام میکنم"
در مقالات آتی، ترفندهای بیشتری برای افراد hsp ارائه خواهم داد. لازم بذکر است ترفندهای بیان شده، برگرفته از منبع علمی و کتاب خاصی نیست، صرفا بر اساس تجربیات شخص بنده با دوستانیست که در زمره افراد hsp قرار می گیرند. امیدوارم راهگشای موفقیت شما دوستان خیلی حساس باشد.
تعیین وقت مشاوره و کوچینگ آنلاین کسب و کار
شاد و کوشا باشید :)